Antalya’da 2018 Perge Yılı etkinlikleri kapsamında 9. sınıf öğrencileri, tarih dersini Geç Klasik, Helenistik ve Roma İmparatorluğu dönemlerinin izlerini taşıyan Perge Antik Kenti’nde tarihi mirası gezerek gerçekleştiriyor.
Antalya’da, 2018 Perge Yılı etkinlikleri kapsamında 9. sınıf öğrencileri, tarih dersini Perge Antik Kenti’nde tarihi mirası gezerek gerçekleştiriyor.
Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve kalıntılarını bugünlere taşıyan Antalya, barındırdığı antik mekanları ile tarihe ışık tutuyor. Bu tarihi mirası gelecek kuşaklara aktarmak isteyen Antalya Valiliği, 9. sınıf öğrencilerinin tarih derslerini 2018 Perge Yılı etkinlikleri kapsamında Perge’de yapmaları yönünde uygulama başlattı.
İlk olarak Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş’in başkanlığındaki heyet ve Aksu Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencileri tarih dersini Perge Antik Kenti’nde gerçekleştirdi. Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, öğrencilere Perge’nin tarihi hakkında bilgi verdi.
Antalya Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin sınıf içerisinde değil, sahada antik şehirleri gezerek, ders görmelerinin daha yararlı olacağını belirtti. Artık eğitimin dört duvar arasında yapılan ve sınavlarla tamamlanan bir süreç olmadığına işaret eden Arslan, “Öğrencilerimiz bizzat tarihi ve kültürel mekanları tanıyorlar, derste işlemiş oldukları konuları bizzat yerinde inceliyorlar, görüyorlar. Eğitimin kalıcılığı, etkisi ve tarihten alacakları ilham açısından bu uygulamanın çok önemli ve kıymetli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Her gün farklı okullardaki öğrencilerin Perge’ye gelerek ziyaret edeceğini anlatan Arslan, tarihi ve kültürel mirası yakından görme fırsatı bulacaklarını bildirdi.
Öğrencilerin Antalya Müzesi’nde de görsel sanatlara ilişkin ders yapacaklarını belirten Arslan, uygulamaya Perge’nin ardından diğer antik kentlerde de devam edeceğini ifade etti.
ÖĞRENCİLER UYGULAMADAN MEMNUN
Aksu Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Ece Dalkıran, Antalyalı olmasına rağmen ilk defa Perge’ye geldiğini söyledi.
Perge’de gördüğü mimari yapıdan çok etkilendiğini dile getiren Dalkıran, “Mimari yapısı yüzyıllar geçmesine rağmen çok hoş ve göz kamaştırıcı duruyor. Hiçbir olanakları olmadan bu mimari yapıları yapmaları ve bize bırakmaları çok güzel. Görmeye ve gezilmeye değer bir alan. Benim çok ilgimi çekti.” diye konuştu.
Buse Ersoy da daha önce ailesiyle Perge’ye geldiğini ve tarihi hakkında bilgi sahibi olduğunu kaydetti. Ersoy, bu uygulamadan da çok memnun kaldığını vurguladı.
PERGE ANTİK KENTİ, UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LISTESİ’NDE
Geç Klasik, Helenistik ve ağırlıklı olarak Roma İmparatorluk dönemlerinin izlerini taşıyan 5 bin yıllık antik kent, şehir merkezinin 17 kilometre doğusunda, Aksu ilçesinde yer alıyor.
Geçmişi M.Ö. 3 bin yılına kadar uzanan Perge, sadece bölgenin değil, Anadolu’nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biri olarak biliniyor.
Mimarisinin yanında mermer heykeltıraşlığı ile de ünlü kentte, 1946’dan beri yürütülen kazılar sonucu şehir merkezinin önemli anıtsal yapıları gün ışığına çıkarıldı. Bu heykel buluntuları sayesinde Antalya Müzesi dünyanın en zengin Roma Dönemi heykel müzelerinden birisi olma özelliğini kazandı.
2009’dan beri UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan antik kentteki bugün birçoğu ayakta duran tiyatro, stadyum, hamamlar, anıtsal çeşmeler ve agora ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
NİKSAR UNESCO’YA GİRMEK İSTİYOR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.